We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Wanneer kun je met griep het best naar de huisarts gaan?

Tijdens de wintermaanden zit de wachtkamer van huisarts Diana Seegers (48) in Abcoude vol. Begrijpelijk, maar niet altijd nodig.

“Mensen vinden het vaak prettig om gerustgesteld te worden door de huisarts. Toch raden wij het af als het op griep aankomt. We kunnen maar weinig voor je doen, behalve het geven van wat tips. Die kan de assistente ook telefonisch geven. Medicatie tegen griep is er niet. En je vormt ook een risico voor andere patiënten in de wachtkamer bijvoorbeeld. Mocht je twijfelen, kijk dan naar de richtlijnen op www.thuisarts.nl. Daar kun je lezen dat je alleen naar de dokter moet gaan als je verschijnselen krijgt als benauwd worden, veel slijm ophoesten, suf worden en weinig drinken en plassen.

Ook als de koorts bij de griep eerst is gedaald en daarna weer terug is gekomen, is een bezoek aan de huisarts een goed idee. Dat kan namelijk duiden op een longontsteking. Verder hebben ouderen en mensen met bepaalde chronische ziekten of medicatie die het immuunsysteem beïnvloeden een grotere kans op complicaties. Hen raden we wél aan contact op te nemen.

Natuurlijk zie ik regelmatig jonge mensen die zo snel mogelijk weer aan het werk willen, maar de griep hebben. Eerlijk? Die hebben ook gewoon pech en moeten zich er even bij neerleggen. In principe krijg je als je gezond bent echt niet elk jaar griep. En pakt je lichaam het met zijn eigen weerstand goed op. Zo heb ik het zelf maar twee keer in mijn leven gehad.”

www.huisartsenpraktijkvandorp.nl

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.