We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Voorkom steken en bijten

De zomer is het seizoen van de picknicks, terrasjes, vakanties en stranddagen. Het is ook het seizoen van de prikkende beestjes: muggen, wespen en bijen. DA geeft advies over wat je moet doen na een steek.

Wespen
Je ziet hem vooral in augustus: de wesp. Hij zoemt meestal om je hoofd wanneer je iets aan het eten of drinken bent. Wespen komen af op de geur van zoetigheid en vlees. Blijf rustig als je een wesp ziet en ga niet om je heen meppen, want dan zal hij sneller steken.

Een wespensteek is pijnlijk. De huid rondom de steek wordt rood en zwelt op. Koel de plaats van de steek met een kompres of coldpack. Bel de alarmdiensten wanneer je een allergie hebt of als in je mond of keel gestoken bent. Om jeuk, pijn en huidirritatie te voorkomen gebruik je een zalf, zoals de Azaron crème.

Bijen
Bijen en wespen lijken op elkaar, maar ze zijn zeker verschillend! Een bij is hariger en bruiner dan een wesp. Ze zijn ook een stuk minder agressief en kunnen maar één keer steken. De bij laat zijn angel achter na een steek en sterft dan.

Een bijensteek zorgt voor zwelling, roodheid, pijn en jeuk. Vaak zit de angel nog in de huid. Je verwijdert de angel door met je nagel of de botte kant van een mes over de huid te schrapen. Houd de plek van de steek in de gaten. Mocht deze erg dik worden, neem dan contact op met je huisarts. Bel de alarmdiensten bij een allergie of wanneer je in de keel of mond bent gestoken. Om de pijn en jeuk te verzachten gebruik je de After Bite S.O.S gel.

Muggen
Muggen zie je vooral op warme dagen rondom stilstaand water. Om muggen uit je huis te houden, helpt het om horren voor de ramen en deuren te installeren en om onder een klamboe te slapen. Ook kun je je huid insmeren met een insectenwerend middel met Deet . Gebruik een extra sterk middel om je te beschermen tegen de Aziatische tijgermug. Deze mug komt uit Zuid-Oost Azië en is gevaarlijker dan de gewone Hollandse mug.

Een muggenbult is meestal onschuldig, maar jeukt vaak flink. Het is verleidelijk om te gaan krabben of wrijven, maar het maakt het helaas aan maar erger. Blijf van de plek af en smeer je huid in met een verlichtende zalf, zoals de Jungle Formula Bite & Sting. Na een paar dagen zal de muggenbult verdwijnen. Blijf je last houden? Ga dan even langs je huisarts.

Producten bij dit artikel