Voetproblemen? Lees er hier meer over

Op goede voet met je onderdanen
Gek eigenlijk: je voeten werken elke dag keihard voor je, maar ze krijgen meestal niet de aandacht die ze verdienen. We stoppen ze in broeierige sokken, te kleine schoenen en verbergen zielige kalknagels onder een lik nagellak. Pas als we last krijgen van eelt of andere pijntjes grijpen we in. Tijd om je voetproblemen onder handen te nemen en te voorkomen.

Weg met overtollig eelt
Eelt is een verdikking van de bovenlaag van je huid. Het ontstaat door te veel druk en wrijving, verkeerde schoenen of zweetvoeten.

Overtollig eelt kun je eenvoudig weghalen door regelmatig een voetenbad te nemen. Tip: doe eens een lepel baking soda in je voetenbad. Baking soda verweekt eelt, waardoor je het makkelijker kunt verwijderen. Bovendien bestrijdt het bacteriële infecties en schimmelinfecties. Droog na 10 minuten weken je voeten goed af. Vervolgens kun je met een puimsteen of eeltrasp de eelt verwijderen. Smeer je voeten elke dag in met een vochtinbrengende crème. Zo blijven je voeten zacht en krijgt de buitenste laag geen kans om te verharden.

Hielkloven verwijderen
Hielkloven zijn scheurtjes in de eeltlaag van de hielen. De kloven in de hielen kunnen pijnlijk zijn en kunnen het lopen belemmeren. Je verwijdert hielkloven door je voeten voor het slapen gaan 15 minuten te laten weken in een warm voetbad. Hierna dep je ze droog en verwijder je voorzichtig een deel van de eeltlaag, bijvoorbeeld met een puimsteen. Ook bij kloven is elke dag insmeren de oplossing om je hielen weer zacht en mooi te maken.

Eelt weg laten knabbelen
Je hebt er vast wel eens van gehoord; speciale visjes die het eelt van je voeten knabbelen zodat je na een halfuurtje weer superzachte voeten hebt. Deze zogeheten doktersvissen (knabbelvissen of garra rufa) eten dode huidcellen en schilfers van de opperhuid. Bij veel schoonheidscentra kun je dit laten doen. Durf jij het aan?

Voetschimmel & kalknagels
Voetschimmel groeit vooral in de warme en vochtige huid tussen de tenen.

De meest bekende vorm wordt 'zwemmerseczeem' genoemd. Daarbij ontstaan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.

Schimmels zijn besmettelijk en overal aanwezig; iedereen komt ermee in aanraking. Vooral de vloeren van zwembaden, douche- en sportruimtes zijn een bron van schimmels.

Voetschimmel is makkelijk te behandelen met een antischimmelcrème, -zalf of -poeder. De volgende handige tips helpen je (nieuwe) besmetting te voorkomen:

  • Was je voeten liefst zonder zeep om de natuurlijke beschermlaag in tact te houden. Gebruik je wel zeep, spoel dan goed na met water.
  • Droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen. Talkpoeder kan helpen om je voeten droog te houden.
  • Draag schone katoenen of wollen sokken en goed ventilerende schoenen.
  • Draag sandalen, linnen of leren schoenen. Draag liever geen gesloten schoenen van rubber of plastic.
  • Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, vooral in doucheruimtes en zwembaden.

Kalknagels ontstaan ook door een schimmelinfectie. 1 op de 4 Nederlanders heeft er wel eens last van. De nagel gaat er kalkachtig uitzien en wordt vaak dikker en brozer.

Kalknagels zijn ook besmettelijk net als voetschimmel. Met de hierboven genoemde voorzorgsmaatregelen kun je kalknagels voorkomen.

Kalknagels behandelen is gemakkelijk maar vergt wel geduld. Het kan zo een paar maanden duren voordat je er vanaf bent. Bij DA geven we je deskundig advies welke oplossing geschikt voor je is.

Likdoorn of eksteroog verwijderen
Een likdoorn of eksteroog is een – meestal ringvormige – eeltplek onder de voet, op of tussen de tenen. Ze ontstaan doordat de huid chronisch blootstaat aan druk. De groeiende eeltlaag boort zich (soms puntvormig) in het vlees, wat pijn kan veroorzaken. Oorzaken zijn bijvoorbeeld slecht passende schoenen, overgewicht of afwijkingen in de stand van de botten in de voeten. Je kunt likdoorns zelf verwijderen door ze te verweken met warme voetenbaden en vervolgens de bovenste laag eelt met een scherp mesje te verwijderen. Je kunt de likdoorn ook week maken met speciale pleisters met salicylzuur. Na een paar dagen is de huid week en kun je de likdoorn met een scherp mesje verwijderen. Bij DA kunnen we je adviseren over geschikte likdoornpleisters. Lukt het niet, blijf niet prutsen maar laat het over aan de pedicure. Die helpt je er zo vanaf!

Hallux valgus
Hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen. ‘Hallux’ is de Latijnse naam voor ‘grote teen’ en ‘valgus’ betekent dat de teen scheef staat, richting de andere tenen. Het middenvoetsbeentje staat de verkeerde kant op en is naar buiten gedraaid. Hierdoor ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de grote teen. Dit kan pijn doen met lopen, je kunt last krijgen van je voorvoet en het kan moeilijker zijn om geschikte schoenen te vinden.

Soms is Hallux valgus aangeboren. Draag je vaak strakke, nauwe schoenen of hoge hakken, dan is de kans groter dat je Hallux valgus ontwikkelt.

Hoe kun je klachten voorkomen? Draag wijde schoenen met lage hakken. Met een speciale spalk of steunzolen kun je scheefstand van je teen tegengaan. Vraag onze DA specialist voor advies.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.