We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Wat te doen bij een koortslip?

Sommige problemen zijn erg vervelend. Wratjes bijvoorbeeld, of een koortslip. Gelukkig kun je er met de juiste behandeling weer snel vanaf komen.

Wat te doen bij wratjes?
We hebben er allemaal weleens eentje gehad: een wrat. Maar hoe ontstaan zo’n plekje precies? Wratten zijn kleine, goedaardige gezwellen van de huid en ze worden meestal veroorzaakt door een virus, zoals het humaan papillomavirus. Door het virus ontstaat er een infectie van de huid. Hierdoor gaan de cellen sneller delen en vormt er een dikkere hoornlaag. Er zijn verschillende soorten wratten: ouderdomswratten, waterwratten, steelwratten, voetwratten, genitale wratten en de gewone wrat. De gewone wrat komt vooral voor op de handen en de voeten. Vaak heb je last van meerdere plekjes. De meeste wratten zijn besmettelijk.

Ondanks dat wratten voor jeuk, irritatie en eczeem kunnen zorgen zijn ze vaak onschuldig. Meestal verdwijnen ze vanzelf, zonder littekens. Toch vinden veel mensen wratten vervelend en lelijk. Je kunt ze weg te laten halen door een dermatoloog of huisarts, maar je kunt kleine wratten ook zelf behandelen door ze in te smeren met salicylzuur of door ze te bevriezen.

Help, ik heb een koortslip
Ook een koortslip wordt veroorzaakt door een virus. Het herpes simplex virus type 1 (HSV-1) om precies te zijn. Meer dan 90% van de mensen is drager van dit virus, maar niet iedereen krijgt klachten. Als je het virus eenmaal hebt, kom je er helaas niet meer vanaf. Een koortslip is zeer besmettelijk. Het vocht in de blaasjes kan het virus verspreiden. Zorg dat je de blaasjes niet aanraakt en was regelmatig je handen. Vermijd contact met kleine kinderen en mensen met een verminderd afweersysteem.

Je herkent een koortslip aan blaasjes op of rondom de lippen. De plek kan gevoelig zijn, tintelen, een branderig gevoel geven of jeuken. Het duurt vaak een aantal dagen voor de blaasjes te zien zijn na de eerste klachten. Voel je een koortslip opkomen? Dan kun je je lippen insmeren met een preventieve, antivirale crème. Als er al blaasjes zijn, kies dan voor een crème met zinkoxide of zinksulfaat, een crème met lidocaïne of een hydrocolloidpleister.

Als de koortslip geneest, drogen de blaasjes en ontstaan er korstjes. Om de korstjes te behandelen kun je een neutrale crème gebruiken, zoals vaseline. Dit helpt om de plekjes te verzachten. Hoewel het erg vervelend is, gaat een koortslip vanzelf weer over. Als je toch veel klachten krijgt, ga dan even langs bij je huisarts. Je bent ook altijd welkom bij de DA Drogist voor persoonlijk advies.


Producten bij dit artikel