Ik ga op reis en neem mee

De meest voorkomende vakantiekwaaltjes en oplossingen op een rij
Natuurlijk ga je er vanuit dat je fit en gezond blijft op vakantie. Maar kleine ongemakken kunnen grote gevolgen hebben voor de vakantiepret. Check deze lijst en ga goed voorbereid op pad!

Diarree
Iets lekkers op de markt of een ijsje langs de weg; het klinkt allemaal zo verleidelijk maar is niet verstandig. Je hebt snel een voedselvergiftiging te pakken. Zorg dat je een diarreeremmer meeneemt zoals Imodium. Blijf genoeg water drinken. Kun je niks binnenhouden gebruik dan ook een middel tegen uitdroging zoals O.R.S.

Verstopping
Soms gebeurt er op vakantie juist het tegenovergestelde: je darmen gaan op slot en je stoelgang stagneert. Laat het stokbrood dan even liggen en kies vezelrijk voedsel zoals groente en fruit. Neem een laxeermiddel zoals Dulcolax mee.

Muggenbeten
Een muggenbeet is niet ernstig maar wel lastig. Bescherm je zodra het gaat schemeren met een anti-insecten middel met DEET. Toch gestoken door een mug of een wesp? Met een anti-jeuk lotion zoals Afterbite ben je er snel vanaf. DEET beschermt je ook tegen teken. Neem een tekentang mee om eventuele teken direct te verwijderen.

Reisziekte
Snel misselijk in de auto, het vliegtuig of op de boot? Zorg dat je altijd een paar pillen tegen reisziekte in je handbagage hebt, bijvoorbeeld Primatour.

Zonnesteek
In warme landen kan de temperatuur onverwacht hoog oplopen. Bescherm jezelf met zonnebrandcrème met een hoge factor en houd je hoofd uit de zon. Draag bijvoorbeeld een hoed of blijf onder de parasol. Drink voldoende water en blijf uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Wees extra oplettend met kinderen!


De beste tips voor ver weg
Op avontuur naar een verre bestemming? Check deze tips:
1. Haal tijdig de nodige vaccinaties
2. Was je handen na elk toiletbezoek met water en zeep of desinfecterende gel
3. Eet alleen versgekookt voedsel of fruit dat jezelf kunt schillen
4. Drink water uit verzegelde flessen of kook het eerst
5. Heerst er in het land Zikakoorts, chikungunya of knokkelkoorts, bescherm je dan overdag met DEET
6. Heerst er in het land malaria, bescherm je dan vanaf schemering met DEET
7. Krijg je na thuiskomst koorts of voel je je grieperig? Meld het de huisarts en laat weten in welk land je bent geweest


Slimme checklist
Heb jij zo voor de vakantie ook allemaal lijstjes door het huis slingeren met dingen die je echt niet moet vergeten? Probeer deze tip dan eens. Maak je persoonlijke vakantielijstje op je telefoon. Die kun je makkelijk bijwerken telkens als je iets te binnen schiet. Zo heb je alles op één plek bij de hand. En als je deze checklist bewaart, scheelt dat volgend jaar weer een boel denkwerk. Handig! Wanneer je een papieren versie handiger vindt, kun je natuurlijk ook de vakantie checklist gebruiken.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.