We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Wat zijn O.R.S. zakjes?

O.R.S. Zakjes bevatten een mengsel van zouten en druivensuiker dat je kunt toepassen bij waterdunne diarree en braken om uitdrogen te voorkomen.

Dit mengsel dient in water te worden opgelost. Dus wanneer je in het buitenland bent en je twijfels hebt over de waterkwaliteit, valt het aan te raden het water eerst te koken. Laat dit dan voor gebruik wel eerst afkoelen. Of neem mineraalwater zonder prik. Het gebruik van O.R.S. Zakjes kent vrijwel geen bijwerkingen.

Zakjes tegen uitdroging
Waarom zakjes tegen uitdroging? In het geval van hevige buikloop en/of meerdere malen overgeven, verliest je lichaam veel vocht. Wanneer dit meer is dan de vochtopname, kan je lichaam uitdrogen. Vooral zwangere vrouwen en ouderen lopen veel risico. Ook hoge temperaturen vergroten de kans op uitdroging en vormen een extra aanleiding om de onschuldige inhoud van deze zakjes tegen uitdroging tijdig tot je te nemen.

Werking
Hoe werken de zakjes tegen uitdroging? O.R.S. Zakjes bevatten zouten en suikers, omdat de darmen deze stoffen nodig hebben om genoeg vocht in het lichaam op te nemen. Zo kunnen ze dit dus beter doen en wordt met O.R.S. niet alleen het verlies aan voedingsstoffen voor energie (zouten en suiker) aangevuld, maar ook het waterverlies.

Toepassing
Gebruik de O.R.S. Zakjes zolang de dunne ontlasting en/of het overgeven aanhoudt. Drink de oplossing na elke waterdunne diarree en na elke keer spugen. Blijf hiernaast voldoende drinken (elke 5/10 minuten een slokje). Als je de O.R.S. niet in één keer kunt opdrinken, drink deze dan geleidelijk de hele dag door in kleine beetjes. Raadpleeg altijd de verpakking/bijsluiter van het door jou aangeschafte merk voor de exacte instructies en volg deze nauwgezet op.

Ga naar een arts als:

  • de buikloop bij kinderen jonger dan 2 en ouderen boven de 70 langer dan 1 dag aanhoudt (vanwege een verhoogt risico) en in andere gevallen na 3 dagen nog aanhoudt
  • het braken na 1 dag niet minder wordt

Houd bij een slechte nierwerking en diabetes rekening met de inhoud van de O.R.S. Zakjes.

Producten bij dit artikel