Mooie nagels in een handomdraai!

Je nagels hebben in het dagelijks leven veel te verduren. Geef ze een beetje extra aandacht. Want mooie nagels aan je handen en voeten geven een verzorgde uitstraling. En met een lekker kleurtje erop ga je vrolijk de zomer tegemoet.

Wat vertellen nagels over je gezondheid?

  • Bleke nagels ontstaan meestal als je ouder wordt. Het kan ook aangeven dat je bloedarmoede, leverziekte of een voedingsstoffentekort hebt. Check je voedingspatroon.
  • Heb jij witte vlekjes op je nagels? De vlekjes ontstaan doordat er lucht tussen de cellen in je nagel komt wanneer je je bijvoorbeeld gestoten hebt. Niets om je zorgen om te maken, ze verdwijnen vanzelf met het meegroeien van je nagel.
  • De boosdoener van gele nagels is vaak een schimmelinfectie. Bij DA vind je speciale verzorging hiervoor. De gele kleur kan ook komen als je je nagels vaak lakt zonder eerst een basislaag aan te brengen.
  • Droge nagels zijn vaak brozer. Ze breken dan sneller af en dat ziet er niet gezond uit. Een goede crème kan dan al wonderen doen. Draag handschoenen bij het afwassen en schoonmaken. Broze nagels kunnen ook te maken hebben met een probleem aan de schildklier.
  • Op de nagels kun je ribbels in de lengte en in de breedte hebben. In de lengte is gewoon een teken van ouderdom. Een ribbel in de breedte wijst op een trauma of ziekte, zoals psoriasis. Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts.
  • Als je nagels niet goed of schuin afknipt, kunnen ze in je huid groeien. Dit gebeurt voornamelijk met teennagels en kan voor pijnklachten zorgen. Knip of vijl teennagels altijd kort en recht af.

Feiten en fabels over je nagels

Schoonmaakmiddelen kunnen je nagels beschadigen en uitdrogen
Feit: Schoonmaakmiddelen, maar ook aceton en kunstnagels kunnen je nagels uitdrogen en brozer maken. Draag dus handschoenen bij het afwassen en gebruik een nagellakremover zonder aceton.

Witte vlekjes op je nagels wijzen op een tekort aan calcium
Fabel: Witte vlekjes op je nagels worden veroorzaakt doordat er lucht tussen de cellen in je nagel komt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je ergens tegenaan stoot. Deze plekjes groeien er vanzelf weer uit.

De nagels van mannen groeien harder dan de nagels van vrouwen
Feit: Bij mannen groeiende nagels harder dan bij vrouwen. Uitzondering hierop zijn zwangere vrouwen, bij hen groeien de nagels sneller dan bij mannen.

Vingernagels groeien sneller dan teennagels
Feit: De nagels op je hand groeien ongeveer 3 millimeter per maand. De nagels op je voeten groeien ongeveer 0,5 tot 1 millimeter per maand.

Eet je nagels mooi
Als je gezond en evenwichtig eet, dan zie je dat aan je nagels. Dankzij deze bouwstoffen worden je nagels mooi en gezond:

Vitamines: B8, B2, B3 en B5
Voor de gezondheid van je nagels is het belangrijk dat je voldoende vitamines binnenkrijgt, en dan met name B8, B2, B3 en B5. B8 staat ook wel bekend onder de naam biotine en vind je onder andere in orgaanvlees, eierdooiers en in peulvruchten, pinda's, sojabonen, havervlokken en rijst. B2, B3 en B5 haal je uit brood, zuivel, groenten en vlees.

Mineralen: calcium, zink en ijzer
Calcium is een belangrijke bouwstof voor sterke botten en nagels en komt vooral voor in melkproducten, groente, peulvruchten en noten. Om calcium goed op te kunnen nemen, heeft je lichaam ook vitamine D nodig. Dit is één van de weinige vitaminesoorten die je lichaam wel zelf kan aanmaken, namelijk onder invloed van zonlicht. Ook vind je het in vette vis, volle melkproducten, vlees en eieren. Daarnaast zijn de mineralen zink en ijzer belangrijk voor sterke nagels. Zink vind je in kaas, brood, granen, noten, vlees en schelpdieren. IJzer zit vooral in rundvlees, bruine bonen, spinazie en appelstroop.

Onverzadigde vetzuren
Deze vetten zorgen ervoor dat je nagels van binnenuit voldoende worden gehydrateerd waardoor ze niet broos worden maar sterk en mooi blijven. Eet voldoende vette vis, plantaardige olie, zaden, pinda's en noten. Zo verklein je ook de kans op ontstekingen van de nagelriemen.

Aminozuren
Met name cysteïne zorgt voor stevige nagels en haar. Dit vind je in eieren, vlees, zuivelproducten, vis, schaal- en schelpdieren, tarwekiemen, uien, noten en peulvruchten.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.