Wat te doen bij een insectenbeet?

In de zomer trekken we erop uit en zijn we veel buiten. We kamperen, wandelen in de bergen, drinken een biertje op het terras of picknicken in het park. De zomer is ook het seizoen van de beestjes: muggen, wespen, teken en bijen. Deze insecten kunnen soms vervelend steken. DA geeft tips over hoe je voorbereid en veilig naar buiten gaat.

Op een terrasje of tijdens een barbecue vliegen de wespen je vaak om het hoofd. Eten en drinken trekt wespen aan, ze komen af op zoetigheid en vlees. Blijf rustig wanneer je een wesp ziet en ga niet om je heen slaan, want dan zal hij sneller steken. Sla ook geen wespen dood. Als een wesp dood is, komt er een stofje vrij dat andere wespen aan kan trekken.

Ben je gestoken? Koel de plaats van de steek met een coldpack of kompres. Een wespensteek is pijnlijk en de huid rondom de steek wordt rood en zwelt op. Bel de alarmdiensten als je een allergie hebt of als je in je mond of keel bent gestoken. Neem contact op met je huisarts wanneer de huid erg dik wordt. Om de geïrriteerde huid te verzachten gebruik je een crème, zoals Bye Bites Jeuk Weg of Azaron Stick.

Veilig de natuur in.
Kamperen in de natuur is heerlijk! Toch kunnen insecten het soms minder prettig maken. Zoals teken. Deze beestjes leven in hoog gras en struiken. Blijf in de bossen op de wandelpaden en draag sluitende kleding (shirts met lange mouwen en broekspijpen in de sokken) om een tekenbeet te voorkomen. Smeer je je huid in met een insect-werend middel met DEET van Care Plus. Voor volwassenen geldt: producten met maximaal 50% DEET en kinderen maximaal 20%. Lees voor het kopen altijd even de aanwijzingen op de verpakking.

Controleer je huid op teken wanneer je in de natuur bent geweest. Zie je er een? Verwijder die dan met een tekentang.

Bye, bye jeuk.
Rondom stilstaand water zijn veel muggen. Een dagje op het water of kamperen rondom een meer kunnen ervoor zorgen dat je flink gestoken wordt. Om een muggensteek te voorkomen gebruik je een insectenwerend middel met DEET of een natuurlijk middel met eucalyptusolie.

Muggenbeten gaan vanzelf weer over, maar jeuken vaak wel! Om huidirritatie te verminderen gebruik je een zalf, zoals de VSM Prikweg roller. Voorkom krabben! Dit maakt de jeuk alleen maar erger.

Geniet van de zomer en ga voorbereid naar buiten!

Producten bij dit artikel