Masterclass scheren

Verkwikkend ritueel
Het is wel even een karweitje maar toch een van de meest verfrissend momenten van de dag: je huid inzepen, masseren met de scheerkwast, het gevoel van het scheermes over je huid en een verzorgende balsem tot slot. En behalve dat het veel frisser is dan droog scheren, scheer je bij nat scheren de haartjes vlijmscherp af. Voor een langer gladder resultaat dus.

Wat heb je nodig:
- Scheerzeep of gel in een stick of spuitbus
- Scheermes met vervangbaar mes; kijk hiervoor eens bij het assortiment van Gillette.
- Scheerkwast
- After shave lotion of balsem

Nat scheren als een pro doe je zo:
1 Scheer ’s ochtends, dan is je huid meer ontspannen dan ’s avonds. Wil je het echt goed aanpakken, geef je huid dan voor het scheren een lekkere scrub die dode huidcellen verwijdert zodat je nog gladder kunt scheren.
2 Maak je huid nat met warm water. Zo wordt je huid soepel en verklein je de kans op irritaties. Sommige mannen scheren liever voor het douchen, als je direct na het douchen scheert is je huid al soepel dus gaat het makkelijker.
3 Bepaal de richting van je haargroei. Wrijf met je vingertoppen over je kaak: de richting die het minste weerstand geeft is de groeirichting. Dat is belangrijk om te weten als je straks begint met scheren.
4 Zeep je kaak in met scheerzeep of -gel. Kies je voor scheerzeep, dan heb je een kwast nodig om de zeep op je natte kaak te laten schuimen. Zeep bevat vaak de meeste natuurlijke ingrediënten en is daarom milder voor je huid. Scheergel of -schuim uit een pompje is weer lekker snel en dat is vroeg in de ochtend ook niet onbelangrijk.
5 En dan nu het echte werk: Scheer met rustige halen met de richting van de haargroei mee. Druk het scheermes niet te hard tegen het scheermes dan krijg je een onregelmatig resultaat. Hou met je ene hand je huid strak en scheer met je andere hand. Zo zorg je voor gelijkmatig huidcontact en verklein je de kans op irritaties. Ben je een ervaren scheerder dan kun je hierna tegen de richting van de haren scheren voor een extra glad resultaat. Zeep je wel opnieuw in als je gaat ‘tegenscheren’. Spoel tijdens het scheren je mes regelmatig onder stromend water, zodat je het snijvlak en de ruimte tussen de mesjes goed schoon houdt.
6 Als je klaar bent met scheren verwijder je de laatste restjes scheerschuim met koud water, zo sluit je de poriën. Om je huid goed te herstellen en verzorgen sluit je af met een aftershave balsem of aftershave. Kies een variant zonder alcohol.

Tips & tricks

*Wissel je scheermes regelmatig in voor een nieuwe. En bot mesje scheert niet goed zodat je vaker over de huid moet scheren en dat is niet fijn voor je huid.
*Wil je je scheerritueel nog bijzonderder maken, kies dan voor een open scheermes of double-edge scheermes. De ultieme scheerbeleving zoals je die ook in films ziet.
*Spoel je scheermes en kwast na het scheren goed uit met lauw water. Sla het water uit de kwast en hang ‘m omgekeerd te drogen
* Hoe vaak je moet scheren hangt vooral van je zelf af. Het is soms best lekker om je scheermes een paar dagen vrijaf te geven. En een lichte schaduw op je kaak kan ontegenzeggelijk goed staan.

Producten bij dit artikel