Creatief tijdens corona

In deze tijden lukt het je misschien niet altijd om rust en ontspanning te vinden. Een mandala kleuren of tekenen is een mooie manier om je malende hoofd even stil te zetten en je creativiteit te laten stromen.

Het woord mandala komt uit het Sanskriet, dit is een oude Indische taal. Mandala betekent magische cirkel. Volgens de oosterse wijsheid geeft een mandala je innerlijke verdieping. Een mandala kent geen begin of einde en is daarmee het een symbool van de oneindigheid van het bestaan. De symmetrische patronen worden gebruikt bij rituelen in het boeddhisme en hindoeïsme.

Wat betekenen de patronen?
Een mandala is altijd opgebouwd volgens een bepaald symmetrisch systeem. De buitenrand is rond en staat symbool voor de ‘circle of life’: de aarde, de maan en de zon, maar ook je familie en vrienden. De binnenkant van de cirkel is een veilige ruimte waarin je rust en vrede kunt vinden met jezelf en verdieping in jezelf kunt vinden. De stip in het midden is het centrum waar alles mee in verbinding staat.

Inkleuren of zelf een mandala tekenen?
Je vindt op internet een heleboel verschillende soorten mandala’s die je kunt uitprinten. Ook zijn bij de boekhandels speciale mandala kleurboeken verkrijgbaar. Je kunt kleuren met potlood, stift, verf of krijt, wat je maar wilt.

Wil je zelf een mandala tekenen? Dan kun je op YouTube een instructiefilmpje bekijken om de basisvaardigheden onder de knie te krijgen. Je kunt kiezen voor een intuïtieve manier van tekenen of een symmetrische manier met liniaal en passer. Download hier de DA Mandala.

Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen uren zoet zijn met het tekenen en kleuren van een mandala. Een leuk idee voor een regenachtige dag. Nog leuker om het samen met je kind te doen.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.