We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Last van maag en darmklachten?

Veel mensen hebben regelmatig last van hun maag of darmen. Elke klacht is anders en vraagt om een persoonlijk advies en een juiste aanpak.

Maag- en darmklachten hebben vaak te maken met de spijsvertering. Het eten en drinken dat we binnenkrijgen wordt daar verteerd en opgenomen. Stress, een minder gezond voedingspatroon en ziektes zoals het Prikkelbaar Darmsyndroom of de ziekte van Crohn hebben invloed op ons spijsverteringskanaal. De meest voorkomende darm en maagklachten zijn: brandend maagzuur, diarree, verstopping, een opgeblazen gevoel en winderigheid.

Brandend maagzuur
Bijna iedereen heeft weleens last van brandend maagzuur, vooral na het eten van een flinke maaltijd. Brandend maagzuur is een oprisping van de maaginhoud. Het eten komt omhoog en stroomt dan weer terug in de slokdarm. De inhoud van de maag is zuur en zorgt voor een brandend gevoel. Als dit af en toe gebeurt nadat je flink getafeld hebt, kan het geen kwaad. Mocht je er vaker last van hebben, ga dan even langs de huisarts. Een zwangerschap, overgewicht en bepaalde voedingsmiddelen hebben invloed op de maag en op de sluitspier van de maag. Om klachten te verlichten kun je een kauwtablet slikken.

Diarree
Als je last hebt van dunne, waterige ontlasting spreek je van diarree. Diarree kan acuut ontstaan of een langdurige klacht zijn. Chronische diarree duurt langer dan twee weken en kan komen door stress, verkeerde voeding of een ziekte. Acute diarree is meestal het gevolg van een besmetting met een virus, vaak het Noro- of Rotavirus. Het kan ook komen door een bacterie of een parasiet.

Diarree gaat meestal vanzelf over. Toch kan het erg onhandig en vervelend zijn. Bijvoorbeeld wanneer je op plaatsen bent waar geen toilet in de buurt is. Er zijn een aantal middelen die je kunt gebruiken om diarree te stoppen. Loperamide is een bekende diarreeremmer. Het vermindert de darmactiviteit en zorgt ervoor dat de darminhoud langer in de darmen blijft. De smelttabletten van Imodium bevatten Loperamide en werken binnen enkele uren. Lees voor het kopen van het product altijd even de aanwijzingen op de verpakking.

Verstopping
Door een verkeerd eetpatroon, stress, mentale klachten, een zwangerschap of een ziekte kun je last krijgen van verstopping van de darmen. De darminhoud gaat dan te traag door de darm. Vaak wordt de ontlasting harder en kan het pijnlijk zijn om naar de wc te gaan of voel je geen aandrang. Als je last hebt van een verstopping kan een laxeermiddel verlichting bieden. Dulcolax bevordert de stoelgang, stimuleert de natuurlijke beweging van de darmen en prikkelt het darmslijmvlies. Lees ook hier voor het kopen van het product altijd even de aanwijzingen op de verpakking of overleg met een drogist.

Producten bij dit artikel