Terugroepactie Bronchostop Direct Nacht 5 in 1. Klik hier voor meer informatie

Hoe dan? Eerste hulp bij kwaaltjes

Staat je kerstbezoek bijna op de stoep, begint je buik ineens te rommelen. Of komt er hoofdpijn opzetten. Wat nu? Deze tips helpen je uit de brand.

Hoofdpijn
De oorzaak kan van alles zijn. Te lang vergaderd. Moe door slaapgebrek. Te veel koffie gedronken – of juist ‘te weinig’, waardoor je lijf de cafeïne mist. En ga zo maar door. Meestal niets ernstigs, wel vervelend.

Oplossing
Met paracetamol ben je vaak al enorm geholpen. Doseer volgens de aanwijzingen op de verpakking. Drink een ruim glas water bij het innemen, daarmee vul je een eventueel vochttekort ook meteen aan. Hoofdpijn voorkomen is lastig, maar dit is een goede basis: zorg voor genoeg slaap, drink voldoende water (vochttekort is ook een vaak voorkomende oorzaak) en wees matig met alcohol.

Winderigheid
Onze spijsvertering is een ingewikkeld proces. Verschillende organen spelen een eigen rol en tegelijk moeten ze heel precies samenwerken. Dan kan het wel eens mis gaan. Winderigheid kan dan een gevolg zijn.

Oplossing
Voeding en beweging zijn belangrijk voor een goede spijsvertering. Eet veel groente, fruit en volkorenproducten, en zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Eet rustig en kauw je voedsel goed. Een wandeling na het eten stimuleert je spijsvertering.

Diarree
Een virus, bacterie of parasiet kan de boel flink op stelten zetten in je darmen. Diarree kan ook samenhangen met een overgevoeligheid voor zuivel of (te veel) zoetstoffen in light dranken.

Oplossing
Een diarreeremmer met de werkzame stof loperamide helpt bij acute diarree. Het brengt de darmen tot rust. Bovendien zorgt het dat je lichaam meer vocht aan de ontlasting onttrekt. De ontlasting krijgt daardoor een vastere consistentie.

Rugpijn
Een simpele beweging kan al de oorzaak zijn van pijn laag in de rug. Vaak wordt het erger zodra je gaat zitten of liggen. In beweging blijven voelt het prettigst. Lage rugpijn wordt ook wel spit of acute lumbago genoemd.

Oplossing
Rugpijn is vaak het gevolg van een langdurige verkeerde belasting van het lichaam. Belangrijk dus om daar goed op te letten. Stevige core-spieren (rug, buik, bil en heup) kunnen rugpijn. Met een warmtekompres ga je rugpijn te lijf. De warmte ontspant de verkrampte spieren. Ook een pijnstiller kan helpen om op de been te blijven – belangrijk voor het herstel.

Slechte adem
Onze mond zit vol bacteriën. Ze breken voedselresten af en houden zo de boel schoon en gezond. Maar die bacteriën produceren daarbij ook gassen die onaangenaam ruiken. Die gassen zijn de oorzaak van een slechte adem.

Oplossing
Goede mondhygiëne is dé manier om een slechte adem te voorkomen. Poets twee keer per dag en maak ook de ruimtes tussen je tanden en kiezen schoon. Reinig verder je tong – daarop zitten ook bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Geen tandenborstel in de buurt? Een mondspray die bacteriegroei in je mond tegengaat en gasvorming neutraliseert biedt uitkomst.

Menstruatiepijn
De intensiteit van menstruatiepijn kan je echt overvallen. Wat je voelt zijn de samentrekkende bewegingen van je baarmoeder, die slijmvlies afstoot. De stofjes die dat proces reguleren kunnen met name de eerste dagen van je menstruatie flink huishouden.

Oplossing
Voorkomen kan niet, voorzorgsmaatregelen treffen wel. Zorg bijvoorbeeld dat je agenda niet overvol is die dagen. En dat er een kruik of pittenkussen voor het grijpen ligt. Zoek je verlichting, dan kan een pijnstiller speciaal voor menstruatiepijn helpen. Die vermindert het bloeden en zorgt ervoor dat je baarmoeder niet meer zo heftig samen trekt.


Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.