Een lekker recept van Kikkererwtenburgers met zelfgemaakte tzatziki

Wat je eet en drinkt heeft een grote invloed op jouw cholesterolniveau. Bewust naar je voedingspatroon kijken is dus van belang voor een goede gezondheid van het hart!

In veel producten die wij eten zitten vetten. Transvetten verhogen het slechte LDL-cholesterol. Deze verzadigde vetten zitten onder andere in gebak, koeken, snacks en gefrituurd eten. Het is verstandig om deze producten met mate te eten. Gelukkig zijn er ook gezonde vetten. Deze onverzadigde vetten hebben een gunstig effect op ons cholesterolniveau en zitten bijvoorbeeld in vis, avocado, (blad)groenten, bonen en noten.

Tijd om een gezond recept te delen!

Maak deze heerlijke burgers van kikkererwten eens! Peulvruchten zijn ontzettend gezond en zijn een goede vervanger van vlees.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 theelepels karwijzaad
  • 2 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 blikken kikkererwten (uitlekgewicht 250 gram)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • Citroensap
  • Volkorenmeel
  • 1 komkommer
  • 200 ml. magere Turkse of Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels vloeibare margarine
  • 150 gram sla, rucola
  • 300 gram tomaatjes

De kikkerewtenburgers bereiden

  • Rooster het karwijzaad lichtbruin, in een droge koekenpan. Doe de zaden na het roosteren in een bakje.
  • Pek de ui en snijd hem in kleine stukjes.
  • Snijd de rode peper zo fijn mogelijk.
  • Doe de olijfolie in een koekenpan en fruit de ui hierin. Bak de peper en een uitgeperst teentje knoflook mee.
  • Laat ondertussen de kikkererwten uitlekken. Spoel ze af en prak ze enigszins fijn met een vork.
  • Voeg het mengsel van uit, peper en knoflook hieraan toe.
  • Ook de gemalen komijn, het karwijzaad en het citroensap kunnen worden toegevoegd.
  • Maak er 4 schrijven van en wentel ze door volkorenmeel. Laat ze een half uur opstijven in de koelkast.

De tzatziki bereiden

  • Was de komkommer en halveer in de lengte. Verwijder met een lepeltje het zaad uit het midden.
  • Rasp de komkommer en pers het andere teentje knoflook boven de komkommer uit. Voeg de yoghurt en wat peper toe.

De salade bereiden

  • Was de sla en de tomaatjes.
  • Maak de groenten op smaak met wat citroensap.

Haal de schijven uit de koelkast. Bak de kikkererwtenburgers in de hete margarine in 8 minuten heet en bruin. En klaar zijn de heerlijke burgers! Serveer ook de salade en tzatziki voor een heerlijke maaltijd.

Lees hier meer over het belang van voeding op je cholesterol.


Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.