We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

​Maak je indoor lente tuin

Leuk nu je meer thuis bent: zelf je kruiden of groente kweken op je vensterbank. En je hebt er helemaal geen groene vingers voor nodig. Met een beetje water en aandacht van jou en eventuele huisgenoten, groeit het als kool.

Hoe pak je het aan? Indoor tuinieren voor beginners in 5 stappen:

  1. Bedenk goed wat je wilt zaaien, afhankelijk van je ruimte, licht en onderhoud. Kleine zaadjes kunnen uitgroeien tot flinke bossen. Sommige zaadjes zijn snel klaar (waterkers, radijsjes), andere moet je wat langer op wachten (wortelen, pastinaak, peterselie).
  2. Neem speciale turfpotjes om in te zaaien, of gebruik een leeg plastic champignonbakje, eierdoos of afgeknipt melkpak (prik gaatjes in de bodem). Gebruik speciale potgrond voor zaden en stekken.
  3. Kijk op de verpakking hoe diep je de zaadjes moet planten. Sommige soorten hoef je nauwelijks met aarde te bedekken (lichtkiemers) en andere soorten bedek je met een dun laagje gezeefde aarde (donkerkiemers.) Hou met plantenstekers of etiketjes bij wat je hebt gezaaid, zo voorkom je verrassingen.
  4. Zet de bakjes op een lichte plek. Niet warmer dan 15 graden en niet in de felle middagzon. Dek de bakjes af met plasticfolie, zo blijft de luchtvochtigheid op peil. Hou de aarde vochtig met een plantenspuit. Na een poosje wordt het wachten beloond: kleine groene puntjes verschijnen boven de aarde! Blijf de grond nat houden met een plantenspuit, pas als de zaailingen sterker zijn kun je een gieter gebruiken.
  5. Ook in de plantenwereld geldt het recht van de sterkste. Komen er meerdere zaailingen in een potje op, laat dan de sterkste staan en knip de kleinste voorzichtig weg. Zo krijg je een sterke plant. Als je zaailing is uitgegroeid tot een echte plant, dan kun je ‘m verplanten naar een grotere pot met gewone potgrond. Heb je een tuin of balkon, dan mag je plant vanaf half mei naar buiten. Vergeet niet regelmatig water te geven en bij te mesten. En daarna: oogsten!

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.