Vet gaaf: huidplan in 3 stappen

Je hebt er allemaal mee te maken: tijdens de pubertijd gieren de hormonen door je lijf en dat zie je ook aan je huid. Jeugdpuistjes of acne zoals het officieel heet, kunnen je het leven behoorlijk zuur maken. Iedereen in je omgeving zegt goedbedoeld dat het wel weer overgaat, maar daar schiet je niets mee op. Je wordt niet blij van je spiegelbeeld en dat geeft je zelfvertrouwen niet bepaald een boost. Bij DA nemen we je klachten serieus en helpen we je graag met een stappenplan om je huid aan te pakken. We kunnen je adviseren welk product geschikt is voor je huid en geven handige tips en tricks.

Acne, hoe zit dat eigenlijk?
Je huid zit vol met talgkliertjes. Deze kliertjes produceren talg dat via huidporiën wordt afgevoerd. Allemaal heel normaal. Maar tijdens de pubertijd slaan je hormonen totaal op hol en verandert je huid tijdelijk: de talgkliertjes worden groter en gaan meer en dikker talg produceren. Hierdoor kan het talg moeilijker weg en raken je poriën verstopt. Het resultaat: mee-eters en puistjes. Daarnaast veroorzaken de aanwezige bacteriën ontstekingen en krijg je vurige rode puistjes die je het liefst meteen wilt uitknijpen. Niet doen! Zo kun je littekens en nog meer ontstekingen veroorzaken. Met een consequent huidverzorgingsplan wordt je huid rustiger en minder rood. Aan de slag dus!

Stap 1 REINIGEN
Je gezicht verzamelt op een dag een heleboel talg en vuil. En misschien draag je wel make-up. Maak van gezichtsreiniging een vast ritueel als je gaat slapen. Juist ook als je een feestje hebt gehad. Reinig je gezicht met een milde cleanser. Laat producten met alcohol staan, ze drogen je huid uit en kunnen de acne zelfs verergeren. Bij het opstaan kun je je huid schoonmaken en verfrissen met lauw water. Vermijd heet water, dat droogt je huid uit.

Stap 2 BEHANDELEN
Naast schoonmaken, is het belangrijk je huid te kalmeren en puistjes te behandelen.De werkzame stof benzoylperoxide remt bacteriën af en voorkomt verstopping van je poriën. Je huidcellen vernieuwen zich in rap tempo: een milde scrub of exfoliant helpt dode huidcellen verwijderen en voorkomt verstopte poriën. Gebruik een exfoliant met salicylzuur, dit stofje verwijdert dode huidcellen en reinigt tot diep in de poriën. Bouw de behandeling rustig op en gebruik niet te vaak en te veel, dat werkt alleen maar averechts.

Stap 3 VERZORGEN
Word je huid toch wat droog en trekkerig van de behandeling, dan kun je daarna een crème aanbrengen die hydrateert en verzorgt. Kies een milde en neutrale variant die je huid rustig houdt. Bescherm je gezicht en hals in de zomermaanden elke dag met een goede zonnebrandcrème met SPF 30. Over 20 jaar weet je waarom.

De kunst van geduldig zijn
Met dit stappenplan ben je niet binnen een week van je puistjes af. Dat ben je nooit, wat producten je ook beloven. Maar als je consequent deze 3 stappen blijft volgen, zal je zien dat je huid rustiger en minder rood wordt. Zie je na 3 maanden geen enkele verbetering, maak dan een afspraak met een dermatoloog.

Alles uit de kast
En dan uitgerekend als jij die ene date hebt of dat leuke feestje, is je huid onrustiger dan ooit en zit er een pukkel op je kin en neus. Camouflage is dan het toverwoord. Let bij het aanschaffen van make-up en concealers dat het product olievrij en non-comedogeen is, dit voorkomt verstopping van je poriën. Gebruik geen dikke lagen foundation, dat ziet er onnatuurlijk uit. Ga voor een matte finish, zo vallen je onzuiverheden minder op. Zorg voor extra hygiëne en was je make-up borsteltjes en sponsjes elke week. Zo krijgen bacteriën geen kans.

Producten bij dit artikel