​Lekker naar buiten!

Nu de temperaturen omhoog gaan en de zon zich meer laat zien, is het heerlijk om weer naar buiten te gaan. De lente betekent ook het begin van het pollenseizoen, wat voor veel mensen voor hooikoortsklachten kan zorgen.

Het stuifmeel van pollen kan een allergische reactie veroorzaken. Je kunt dan last krijgen van irritatie van de slijmvliezen en klachten krijgen als: hoofdpijn, keelpijn, een loopneus en rode, jeukende ogen. Het pollenseizoen duurt ongeveer van februari tot september. De piek ligt in mei en juni, wanneer de grassen bloeien.

Op zonnige, warme en winderige dagen zitten er vaak de meeste pollen in de lucht. Regen zorgt er juist voor dat het stuifmeel in de lucht wordt schoongespoeld. Een goed moment dus voor een rondje hardlopen of een stuk fietsen! Ook aan het strand heb je minder last van pollen. Het platteland kun je beter vermijden tijdens het pollenseizoen.

Tips voor jeukende, tranende ogen
Een grote klacht die veel mensen met hooikoorts hebben zijn jeukende, pijnlijke ogen. Om de irritatie te verlichten kun je een aantal dingen doen:

  • Draag een zonnebril zodat het stuifmeel minder makkelijk in de ogen komt.
  • Vermijd contact met de ogen en wrijf niet. Stuifmeel kan dan juist in de ogen komen.
  • Je kunt een nat washandje op je ogen leggen om de ogen schoon te houden.
  • Oogdruppels kunnen de klachten verminderen. Bijvoorbeeld de natuurlijke Pollinosan oogdruppels van A. Vogel. Deze druppels brengen verkoeling en vormen een traanfilm over het oog, zodat je beschermd bent tegen pollen in de lucht, Je kunt ook een spray gebruiken, zoals de ActiMist spray van Optrex. De spray kalmeert jeukerige ogen en zijn ook geschikt als je contactlenzen draagt.

De drogist kan je adviseren over het behandelen van hooikoortsklachten.

Producten bij dit artikel