We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Help je voeten een handje

Als het mooi weer is, gaan de schoenen uit en de slippers aan. Hoe zorg je ervoor dat je voeten fris en gezond blijven? DA geeft advies.

Onze voeten hebben veel te verduren. Ze dragen ons gewicht en brengen ons overal naar toe. We belasten de voeten dagelijks. Toch worden ze nogal eens vergeten als het om (huid)verzorging gaat.

Eelt
Door druk en wrijving van de bovenste laag van de huid kan er eelt ontstaan. Eelt is meestal hard en geel van kleur. De onderlaag is zachter en wit. De huid eromheen is dik en voelt ruw aan. Een beetje eelt is normaal. Het is een natuurlijke bescherming van de huid tegen invloeden van buitenaf. Veel eelt kan wel klachten geven. Je kunt zelf wat eelt verwijderen door de huid te schuren met een speciale voetvijl. De vijl heeft een grove en een fijne kant. De grove kant is bedoeld voor de harde, dikkere stukken eelt. Met de fijne kant kun je de voet polijsten en mooi glad maken. Je kunt ook een elektrische voetvijl gebruiken. Deze vijl heeft 12 verschillende behandel-standen.

In een dikke eeltplek kan een pijnlijke, harde kern ontstaan. Dit heet een likdoorn of eksteroog. Je kunt een likdoorn behandelen met een verwijder-pen. Met deze pen breng je dagelijks een verzachtende vloeistof aan. Dit haalt de harde huid van de likdoorn weg. Je kunt ook speciale beschermers dragen om likdoorns te voorkomen en te behandelen. Wanneer je veel pijn hebt en de huid rondom de likdoorn erg dik is, is het raadzaam even langs je huisarts te gaan.

Blaren
Blaren ontstaan na wrijving (bijvoorbeeld wanneer je te krappe schoenen draagt). Ze zijn eigenlijk een natuurlijke pleister en beschermen en helen de beschadigde huid. Prik de blaar niet door! Ze helpen de beschadigde huid genezen. Met een blarenpleister bescherm je de huid tegen wrijving en bevorder je het herstel. Ook biedt de pleister direct pijnverlichting. Als de blaar toch open is gegaan, is het belangrijk de huid goed schoon te houden. Je kunt een blarenpleister niet op een open wond aanbrengen.

Je voorkomt blaren door goed passend schoeisel te dragen, je sokken dagelijks te verschonen en eventueel een voet-deodorant te gebruiken. Wanneer je nieuwe schoenen inloopt, is het aan te raden preventief een blarenpleister te gebruiken om blaren te voorkomen.

Producten bij dit artikel