We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Vanwege enorme toename in bestellingen hebben wij vertraging opgelopen. Momenteel kan het ongeveer 4 werkdagen duren voordat jouw bestelling bezorgd wordt.

Alles over de griepprik

Tijdens de winterperiode krijgen veel mensen griep. Gemiddeld één op de tien mensen wordt jaarlijks besmet. De griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van griep en verkleint de kans op het oplopen van griep.

Hoe werkt de griepprik?
De griepprik zorgt ervoor dat je afweer tegen het influenza virus (het virus dat griep veroorzaakt) verbetert. Er zitten kleine stukjes in van verschillende soorten griepvirussen. Deze stukjes zijn onschadelijk en zorgen ervoor dat je lijf afweerstoffen aan gaat maken tegen het griepvirus. De griepprik beschermt ongeveer een half jaar. Omdat griepvirussen veranderen, verandert ook de samenstelling van de griepprik. Deskundigen voorspellen welke virussen de komende winter zullen voorkomen en passen de stoffen in de griepprik daarop aan.

Wanneer is een griepprik nodig?
De griepprik beschermt mensen tegen ernstige gevolgen van griep (zoals een longontsteking) en verkleint de kans op het oplopen van griep. Als je toch ziek wordt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. De griepprik is bedoeld voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door de griep. Zoals:

  • Ouderen (een leeftijd van 60 jaar of ouder)
  • Mensen met een langdurige hart- of vaatziekte
  • Mensen met een langdurige longziekte (zoals COPD of astma)
  • Mensen met diabetes
  • Mensen met een nierziekte
  • Mensen met weinig weerstand (bijvoorbeeld door chemotherapie)

Vaak krijg je een oproep voor de jaarlijkse griepprik van je huisarts. De griepprik is niet verplicht.

Als je in de zorg werkt is het ook aan te raden een griepprik te halen. Zo is de kans kleiner dat je het influenza virus overdraagt op patiënten.

Kun je de griepprik halen tijdens een zwangerschap?
Ja, als je zwanger bent kun je gewoon een griepprik halen. De griepprik is niet gevaarlijk voor het ongeboren kind.

Wanneer kun je de griepprik halen?
De beste periode om de griepprik te halen is half oktober tot eind november. Het duurt twee werken voordat de griepprik werkt. Het is niet slim om al te lang te wachten en de prik te halen als al veel mensen griep hebben (zoals in de winterperiode).

Je kunt de griepprik niet halen als je koorts hebt. Wacht in dit geval tot de koorts weer over is. Als je chemotherapie krijgt, is het beter om voor de eerste chemokuur de griepprik te halen.

Als je allergisch bent voor kippenei-eitwit of de antibiotica gentamicine of neomycine is het aan te raden eerst met de huisarts te overleggen of het veilig is de griepprik te halen. Dit zijn stoffen die in de griepprik zitten en waar je in geval van allergie een reactie op kunt krijgen.

Wat zijn bijwerkingen van de griepprik?
De eerste dag kun je last krijgen van pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plaats van de prik (de bovenarm). Dit gaat vanzelf weer over binnen een dag of twee. Dit komt doordat het lichaam denkt dat er sprake is van een infectie. Het is juist een signaal dat het vaccin zijn werk doet. Ook klachten als hoofdpijn, lichte verhoging en lusteloosheid kunnen voor komen op de dag van inenting.

Wat zijn de kosten van de griepprik?
Bij een medische indicatie is de griepprik gratis. Je betaalt er ook geen eigen risico voor. Heb je geen uitnodiging en wil je toch graag de griepprik halen? Ga dan even bij je huisarts langs om te overleggen. Als je in de zorgt werkt, wordt de griep vaak gratis aangeboden via je werkgever.

Als je niet in aanmerking komt voor een gratis griepprik, kun je de griepprik nog steeds halen. De kosten van het vaccin zijn ongeveer 17 euro.

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.