We informeren je graag over onze maatregelen rondom het coronavirus. Ga voor alle informatie naar deze pagina.

Gezondheidsdossier: alles over de griep

Tijdens de winterperiode krijgen veel mensen last van griep. Gemiddeld één op de tien mensen wordt jaarlijks met deze vervelende ziekte besmet. Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus en kenmerkt zich door klachten als koorts, pijn en koude rillingen.

Wat is griep?
Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus. Er zijn twee typen virussen: influenzavirus type A en type B. Van deze virussen bestaan ook weer diverse subtypen. Omdat het influenzavirus steeds verandert, kun je ieder jaar opnieuw de griep krijgen. Het griepvirus zit in speeksel, slijm en snot en verspreidt zich via hoesten, niezen of aanrakingen. Ook kan het virus zich verspreiden via voorwerpen, zoals deurklinken of telefoons. Het influenzavirus veroorzaakt een infectie in de slijmvliezen in de neus, keel en luchtwegen

Wat zijn symptomen van griep?
Griep begint meestal vrij plotseling en hevig. Je kunt last krijgen van diverse symptomen, maar griep gaat eigenlijk altijd gepaard met koorts. Je spreekt van koorts als de lichaamstemperatuur boven de 38 graden komt. Koorts is een natuurlijke reactie op een infectie met een virus of bacterie. Doordat de lichaamstemperatuur omhoog gaat, kunnen bacteriën en virussen minder goed groeien. Het is belangrijk om goed te blijven drinken om uitdroging te voorkomen. Vaak gaat de koorts vanzelf weer over als de ziekte is bestreden. De hoogte van de koorts zegt weinig over de ernst van de ziekte.

Andere symptomen van griep zijn:

 • koude rillingen
 • vermoeidheid
 • hoesten
 • hoofdpijn
 • keelpijn
 • spierpijn
 • misselijkheid
 • weinig eetlust
 • pijnlijke gewrichten


Wat te doen bij griep?
Griep gaat meestal vanzelf weer over. Het duurt vijf tot negen dagen voor het virus uit het lichaam is verdwenen. Tijdens die periode is het belangrijk om veel te rusten en goed uit te zieken. Zorg dat je goed warm blijft en voldoende vocht binnen krijgt. Om te voorkomen dat je anderen besmet, is het belangrijk regelmatig je handen te wassen en je mond te bedekken wanneer je moet hoesten of niezen. Er zijn helaas geen medicijnen die griep kunnen genezen. Ook het slikken van antibiotica helpen niet tegen griep. Griep wordt namelijk veroorzaakt door een virus en antibiotica helpen alleen tegen bacteriën. Je kunt symptomen verlichten door bijvoorbeeld pijnstilling te slikken.

Wanneer is een griepprik nodig?
De griepprik beschermt mensen tegen ernstige gevolgen van griep (zoals een longontsteking) en verkleint de kans op het oplopen van griep. Als je toch ziek wordt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig. De griepprik is bedoeld voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld ouderen, mensen met een long- of hartaandoening of mensen met diabetes. Vaak krijg je een oproep voor de jaarlijkse griepprik van je huisarts. De griepprik is niet verplicht.

Griep bij kinderen
Een kind dat griep heeft is vermoeid, heeft koorts en is slap en rillerig. Het is erg vervelend wanneer je kind ziek is. Vooral omdat kleine kinderen niet kunnen aangeven hoe zij zich voelen. Zorg ervoor dat je kind veel drinkt en voldoende rust tijdens griep. Speciale pijnstillers voor kinderen kunnen helpen tegen pijn en koorts. Vaak verdwijnt de griep na een week weer vanzelf. Als een kind steeds zieker wordt, is het aan te raden om even naar de huisarts te gaan. Houd de symptomen en de temperatuur van je kind goed in de gaten. Bel de huisarts als:

 • Een baby jonger dan een maand een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38 graden;
 • Een baby tussen de 1 en 3 maanden oud een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38,5 graden;
 • Een kindje ouder dan drie maanden twee of drie dagen een lichaamstemperatuur heeft hoger dan 38 graden;
 • Een kind erg suf is;
 • Een kind slecht drinkt;
 • Een kind snel stijgende koorts heeft;

Bel direct een arts als je kindje een koortsstuip heeft of erg ziek is en kreunende geluidjes maakt.

Wat te doen bij griep tijdens de zwangerschap
Meestal is griep ongevaarlijk voor je ongeboren kindje. Door de griep maakt je lijf antistoffen aan waardoor je baby na de geboorte zelfs beter beschermd is tegen griep. Toch is het belangrijk om je lichaamstemperatuur goed in de gaten te houden. Wanneer de temperatuur boven de 38,5 graden komt, kun je beter even naar de huisarts gaan. Hoge koorts kan invloed hebben op de proteïne-aanvoer naar je kindje en vroegtijdig weeën opwekken. Het is belangrijk om de lichaamstemperatuur dan weer naar beneden te krijgen.

Kun je griep voorkomen?
Je kunt griep niet voorkomen, maar de kans wel verkleinen door een goede hygiëne. Dit doe je door regelmatig je handen te wassen, deurklinken schoon te maken en contact met grieppatiënten te vermijden. Naast een goede hygiëne helpt het om je weerstand op peil te houden. Dit doe je door gezond en gevarieerd te eten, regelmatig te bewegen en voldoende naar buiten te gaan. Vergeet niet om regelmatig je kamers te luchten door ramen open te zetten. Zo ververs je de lucht in huis en voorkom je dat virus-deeltjes zich ophopen. Ook ontspanning en een goede nachtrust dragen bij aan een goede weerstand. Stress zorgt ervoor dat onze weerstand verlaagt.

Volg verspreiding van de griep op griep alert
Wil je op de hoogte blijven van de verspreiding van het griepvirus in Nederland? Er bestaat een griep alert die je op de hoogte houdt over de ontwikkelingen bij jou in de buurt. Kijk voor meer informatie op www.griepalert.nl

Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.