Terugroepactie Bronchostop Direct Nacht 5 in 1. Klik hier voor meer informatie

​Hoe dan? Goed voor je bloedsomloop

Je bloed is de breng- en haalservice van je lijf. Het zorgt voor de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen, en voor de afvoer van koolstofdioxide en afvalstoffen. Zó laat je je bloed goed stromen.

Gezonde leefstijl
Doe je bloedsomloop een plezier met een gezonde leefstijl: eet gezond, beweeg voldoende, rook niet, wees matig met alcohol en let op je gewicht.

Stop met roken
Rook je een sigaret, dan neemt op dat moment de doorbloeding van je vingers en tenen af met maar liefst 42 procent. Door de rook is er letterlijk minder ruimte in je bloed voor zuurstof. Nóg een reden om te stoppen.

Beweeg
Kom in beweging! In de eerste plaats zorgt dat voor een sterk hart en gezonde bloedvaten. En in de tweede plaats helpen bewegende spieren het bloed vanuit bijvoorbeeld de voeten en benen weer omhoog te stuwen.

Onverzadigde vetten
Gezonde bloedvaten zijn soepel en schoon vanbinnen. Maar soms blijven er vettige stoffen in plakken, en dan krijg je stugge, verkalkte plekjes. Groente, fruit en onverzadigde vetten (bijvoorbeeld uit oliën, vis en noten) helpen je bloedvaten schoon te houden. Wees zuinig met suiker en zout.

Water
Ons bloed bestaat voor de helft uit water. Belangrijk dus dat er genoeg water beschikbaar is in je lijf. Anderhalve liter per dag wordt aanbevolen.

Wisseldouche
Een boost voor de doorbloeding van je hele lijf: een wisseldouche. Door warmte zetten de bloedvaten uit, door kou worden ze nauwer. Schakel je van warm naar koud en weer terug, dan moeten je bloedvaten razendsnel reageren. Op die manier train je ze.

Circulatie
Lange zit voor de boeg? Draai af en toe rondjes met je enkels en polsen om je bloedcirculatie te stimuleren.

Benen
Spataderen, etalagebenen, pijnlijke krampen of tintelingen. Dit kun je doen voor een goede doorbloeding van je benen: draag niet te vaak hoge hakken, sla je benen niet over elkaar als je zit, draag speciale compressiekousen; deze ondersteunen de doorbloeding.

Check
De pompkracht van het hart zorgt voor druk op de bloedvaten: de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan de bloedvaten beschadigen. En omdat je zelf vaak niet veel merkt van een te hoge bloeddruk, is het verstandig die af en toe te laten controleren. Bij veel DA-winkels kun je een BloeddrukCheck laten doen.


Producten bij dit artikel

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.