Hoe bereken je jouw gezonde gewicht?

Veel mensen zijn bezig met hun gewicht. Ze willen afvallen of juist wat aankomen. Hoe weet je wat een passend gewicht voor jouw lichaam is? DA adviseert.

Bereken je BMI
Er is geen magisch getal dat voor iedereen geldt, maar er zijn wel richtlijnen die je verder kunnen helpen. Zoals het BMI. Het BMI – wat een afkorting is voor ‘body mass index’ – is misschien wel de bekendste en meest gebruikte methode om te beoordelen of je een gezond gewicht hebt. Je BMI geeft aan of je gewicht in verhouding is met je lengte. Je berekent je BMI als volgt: je meet je gewicht in kilo’s en deelt dat door je lichaamslengte in het kwadraat. Weeg je bijvoorbeeld 65 kg en ben je 1,70 m lang, dan is de rekensom: 65 / (170 x 170)= 22,5.

Een BMI tussen de 18,5 en 25 staat voor een gezond gewicht. Daaronder heb je ondergewicht, tussen de 25 en 30 betekent overgewicht. Bij een BMI van 30 of hoger spreek je van obesitas.

Klinkt dat ingewikkeld? Dan kun je op veel websites (bijvoorbeeld die van het Voedingscentrum) je BMI berekenen met een handige rekenmachine. De rekenmachine houdt ook rekening met je leeftijd en je geslacht.

Goed om te weten:
Je BMI zegt niets over de verhouding tussen je vet- en spiermassa in je lichaam. Spieren zijn zwaarder dan vet, dus dat kan een verkeerd beeld geven. Ook zie je aan je BMI niet wáár het vetweefsel zit, terwijl dat wel van belang is. Zo geeft buikvet meer gezondheidsrisico’s dan vet op je heupen, billen of benen.

Het geeft een completer beeld om naast je BMI, ook je tailleomvang te meten. Pak er een ouderwets meetlint bij en leg dat om je middel. Zoek de zone tussen je ribben en je bekken. Adem uit en meet dan je middelomtrek. Een gezonde taille is bij mannen 74-94 cm en bij vrouwen 68-80 cm. Is de taille meer dan 102 cm (mannen) of 88 cm (vrouwen)? Dan is er sprake van overgewicht.

Kom bij DA langs voor een bodycheck
Wist je dat je bij DA een afspraak kunt maken voor het maken van een bodycheck? Een bodycheck meet door middel van een lichaamscompositiemeter jouw lichaamsvet, BMI, visceraal vet (het vet rond je organen) en je skeletspiermassa. Zo krijg je een compleet beeld van jouw lichaam.

Over- en ondergewicht
Om in leven te blijven, heb je energie nodig. Wij halen energie uit het eten en drinken dat we tot ons nemen. Het is belangrijk om gevarieerd en voldoende te eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Bij overgewicht of obesitas (ernstig overgewicht) verbrandt je lichaam minder energie dan het binnenkrijgt. Hierdoor wordt er overtollig vet in het lichaam opgeslagen. Dit kan tot gezondheidsproblemen leiden, zoals: diabetes type 2, slijtage van gewrichten en hart- en vaatziekten.

Ook ondergewicht is gevaarlijk voor de gezondheid. Er is een grotere kans op een tekort aan voedingsstoffen (zoals eiwitten, vetzuren, vitamines en mineralen). Hierdoor gaat de afweer achteruit en gebruikt het lichaam reservevoorraden uit vet- en spierweefsel.

Heb je last van over- of ondergewicht? Bespreek dit dan met je huisarts. Hij of zij kan je helpen om op een gezonde manier af te vallen of aan te komen.

Producten bij dit artikel