Last van feestdagenstress?

Gezellig? Honderd procent. Rust? Nou nee... De feestdagen zijn voor sommigen het hoogtepunt van het jaar, maar je geniet er extra van als je stress buiten de deur houdt. DA heeft een plan de c(h)ampagne: met deze tips loop je lachend het nieuwe jaar in.

1. Makkelijk gezegd, maar vaak moeilijk gedaan: Koop de cadeautjes op tijd. Inpakken, naamsticker erop (echt: de góuden tip) en je hoeft niet meer door een drukke winkelstraat te rennen of duimendraaiend op de pakketbezorger te wachten.

2. Niet onderschatten: voldoende slaap. Organiseer eens een brunch of lunch in plaats van een diner, zie de siësta als je nieuwe beste vriend, of ga gewoon een uurtje eerder naar huis als je gemist kunt worden. Vrije avond? Een lange nacht maken doet wonderen voor de rest van de week én je gemoed.

3. ‘Nee’ is ook een antwoord. Dat klinkt onaardig, maar iedereen begrijpt dat het nu eenmaal drukke tijden zijn. Kies de mensen uit met wie je je het liefst omringt, want zij geven de meeste energie. En dat is nu net het tegenovergestelde van stress.

4. Maak het jezelf niet te moeilijk. Gezelligheid zit niet in een ingewikkeld achtgangenmenu of een uitheems cadeau, maar in het bij elkaar zijn. Altijd goed: samen een spelletje spelen.

5. Zorg ook voor wat momenten alleen en breng die lekker buiten door – ook al is het maar een kwartiertje. Rust, stilte, even opladen en je bent klaar voor de volgende ronde.

6. Werk alle ‘moetjes’ af voordat de echte drukte losbarst: werk, administratie, schoolzaken, klusjes in huis of nieuwe kleding voor de kinderen. Af is af. Dan kun je het lekker loslaten.

7. En ja: vergeet vooral niet te genieten, en te beseffen wat je hebt. Zo’n lange tafel vol vrienden is niet vanzelfsprekend, gezonde familieleden ook niet. Proost er vooral op met elkaar. Met of zonder bubbels!

Producten bij dit artikel