Corona zelftest: dit moet je erover weten

Sinds kort kun je corona zelftesten kopen. Deze coronatest kun je zelf thuis afnemen en aflezen. DA legt uit hoe dit precies werkt en wanneer je een zelftest mag doen.


Wanneer mag je een zelftest gebruiken?
Een corona zelftest is bedoeld als extra zekerheid voor mensen die geen corona-klachten hebben. Het biedt de mogelijkheid om vanuit huis preventief te testen op corona. Hierdoor kunnen besmettingen eerder opgespoord worden. Dit helpt de verspreiding van het virus te voorkomen.

Een zelftest is niet bedoeld voor:

  • Mensen met corona-klachten
  • Mensen die in contact zijn geweest met iemand met corona
  • Mensen die in een hoog risicogebied zijn geweest

In deze gevallen is het belangrijk dat er een testafspraak gemaakt wordt bij de GGD.

De uitslag van een zelftest is niet geschikt als toegangsbewijs voor een evenement. Daarvoor komen er speciale testlocaties. Zelftesten mogen ook niet worden gebruikt bij uitbraakonderzoeken in een instelling of een bedrijf.

Wat is een corona zelftest?
De corona zelftest is een antigeentest. De antigeentest toont aan of er bepaalde eiwitten van het coronavirus in het slijmvlies zitten. Bij de zelftest gebruik je alleen slijm uit de neus. Het teststaafje is een stuk korter dan die van de PCR-testen. Hierdoor is het eenvoudiger om de test bij jezelf te doen.

Voor meer informatie over de zelftest, kun je de consumentenfolder lezen.

Hoe gebruik je een corona zelftest?
De corona zelftesten bevatten een gebruiksaanwijzing, een wattenstaafje (teststaafje), een testbuisje, een druppelaardop en een teststrip (testcassette).

De voorbereiding: Lees voor je de test doet de gebruiksaanwijzing nauwkeurig. Zorg dat de teststrip op kamertemperatuur is en dat je een stopwatch of timer bij de hand hebt. Snuit je neus goed uit en was je handen met handzeep of desinfecterende handgel.

Zo doe je de test: Met een teststaafje neem je bij jezelf wat neusslijm af. Zorg dat je je hoofd wat naar achteren kantelt en duw het staafje ongeveer 2 cm naar voren in je neus (richting de keelholte). Doe dit voorzichtig en oefen niet teveel druk uit! Draai het staafje 5 keer rond tegen de binnenkant van de neus en doe dit 15 seconden lang. Vervolgens doe je precies hetzelfde (met hetzelfde wattenstaafje) in het andere neusgat.

Zo lees je de test af: Als je uit beide neusgaten slijmvlies hebt afgenomen, kun je het teststaafje analyseren. Dit doe je door het wattenstaafje in een buisje met testvloeistof te plaatsen. Draai het teststaafje 5 keer rond en beweeg het 20 seconden op en neer. Verwijder vervolgens het staafje uit het buisje terwijl je het buisje samenknijpt om het teststaafje uit te wringen. Zorg dat je het teststaafje goed uitwringt, dit vergroot de betrouwbaarheid van de test.

Plaats dan de dop op het testbuisje. Druppel drie of vier druppels uit het testbuisje in de teststrip. Wacht 15 minuten. Je kunt daarna pas de testuitslag aflezen. Een testuitslag die na 20 minuten verschijnt is niet meer geldig.

Bij het kopen van de test, zal de drogist of assistent-drogist je adviseren hoe je de zelftest veilig en verantwoordelijk gebruikt. Drogisterijen verkopen uitsluitend door de overheid toegelaten corona zelftesten.

Hoe betrouwbaar is de zelftest?
Het is erg belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing van de test goed opvolgt! De betrouwbaarheid van de zelftest is grotendeels afhankelijk van de afname van het neusslijm.

In een onderzoek werd het virus bij 1 op de 5 besmettingen niet opgepikt met een zelftest. Je kunt bij een negatieve uitslag van een zelftest dus tóch besmet zijn. De zelftest is minder betrouwbaar dan een test bij de GGD of de commerciële teststraat, want deze testen worden door een professional afgenomen. Daarnaast wordt bij deze testen ook keelslijm afgenomen. Hierdoor kunnen er meer virusdeeltjes worden gevonden.

Wat moet je doen bij een positieve uitslag?
Als de uitslag positief is, ben je waarschijnlijk besmet met het coronavirus. Het is belangrijk dat je in isolatie gaat en je aan de overige maatregelen houdt. Je moet de uitslag laten bevestigen door een testafname bij de GGD. Je kunt hiervoor online een afspraak maken of telefonisch (tel: 0800-1202).

Wat moet je doen bij een negatieve uitslag?
Bij een negatieve test heb je waarschijnlijk geen corona. Toch bestaat er een kans dat je ondanks een negatieve uitslag tóch besmet bent. Twijfel je over de uitslag? Maak dan een afspraak voor een testafname bij de GGD.

Ook bij een negatieve uitslag van de zelftest is het belangrijk dat je de basisregels blijft volgen: afstand houden, handen wassen en thuisblijven bij klachten. Blijf voorzichtig rond kwetsbare personen. Een zelftest is een momentopname en de uitslag biedt geen 100% zekerheid.


Producten bij dit artikel